cara cara membuat kek batik


Bahan- bahan kek batik 450gm biskut marie patah2kan -BELI ONLINE DI SINI. Bahan-bahan untuk topping coklat ganache.


Pin On Batik Indulgence

200ml 200g whipping cream.

. Untuk kek batik masak butter sampai cair masak kek batik guna api kecik je. ½ cawan 118 ml air panas. 8 sudu besar serbuk koko.

Nak cuba buat Kek Batik yang sedap untuk keluarga. Nak senang masukkan dalam microwave. Menggunakan bahan-bahan yang ringkas malah ia juga tidak memerlukan ketuhar.

Nak makan pulak rasa sayang. Kek Batik adalah antara manisan yang paling mudah nak dihasilkan. Follow langkah yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad pasti hasilnya buat korang puas hati.

Masukkan nestum Milo kacang dan biskut marrie. Rasanya penuh dengan coklat dicampur pula rasa lemak daripada biskut pastinya menimbulkan kombinasi yang amat menarik untuk dimakan. Nak tahu cara membuat kek batik lembut tak lemau dan keras kematu boleh cuba resipi dan cara yang dikongsikan oleh Seroja Irdina ini.

Baik buat sendiri boleh makan puas-puas. Masukkan pula milo dan serbuk koko. 100g milk compound 100g dark compound boleh guna Beryls.

Dnegan menggunakan 4 bahan sahaja dah boleh jadi kek batik yang super sedap. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Selesai tutup air dan biarkan selama 5 minit.

Dah siap pun hidangan kek batik nestum rangup dan terbaik sukatan cawan yang saya kongsikan. 1 sudu kecil ekstrakesen vanila. KEK BATIK BISKUT MARIE.

Kek Batik merupakan juadah pemanis mulut yang amat popular di Malaysia. Cara buat kek batik mempunyai berbagai versi dan resepi mengikut selera masing-masing biasanya biskut marie coklat atau milo dijadikan bahan utama. Selain daripada kuantiti bahan yang digunakan memainkan pernana penting juga.

1 cawan 120g serbuk milo. Jom cuba resepi kek batik cheese daripada Noorfazidatulhani Binti A Ghani di Facebook ini. Gaul hingga sebati kemudian masukkan buttercup.

8 Keluarkan kue dari kulkas lalu tuang coklat leleh di atas buttercream. 6 sudu besar nestum original. Ini semua resepi dari mak cik saya.

Barulah menjadi kek batik yang premium. Jika tidak keraslah kek anda. Anda tahu kan kek batik cheese yang tengah viral ini.

Cara penyediaan kek batik lapisan pertama. Kacau hingga sebati dan berkilat coklat ganache siap. 1 tin susu pekat kalo tak suka manis boleh jadikan setengah tin je.

Double boil ada 3 cara 1. Masukkan milo serbuk koko telur susu air ke dalam kuali dan gunakan api sederhana. Kalau beli sepotong makan sekejap sudah habis.

Cara pembuatannya tidaklah susah walaubagaimanapun ianya perlulah dihasilkan dengan cermat. Kacau lagi hingga rata. Berikut merupakan resepi kek batik yang saya cuba sendiri.

Double boil kan semua bahan topping. Kemudian ratakan permukaannya dengan spatula. Ada juga menggunakan Nestum biskut Oreo biskut-biskut lain dan bermacam lagi mengikut kreativiti mereka sendiri.

Panaskan butter dengan api yang perlahan hingga cair masukkan susu pekat manis dan kacau hingga sebati. This KEK BATIK salah satu sumber pendapatan I. Tapi ni sebab ada serbuk koko so rasa dia just nice.

Cukup sekadar ada kuali dan loyang. 9 Simpan kembali di kulkas selama 15 menit 30 menit. Cara Penyediaan Kek Batik Melting Lembut.

Aneka resipi dibawah ini boleh anda cuba. Panaskan whipping cream atas dapur bila dah panas tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter. Masak dengan cara double boiler.

Resepi I sendiri olah bukan resepi google. Sampai-sampai kek batik cheese yang ada di kedai itu pun boleh habis sekelip mata saking banyaknya peminat. Masukkan susu pekat manis serbuk koko dan milo susu penuh lemak nutella dan telur.

Cairkan mentega pada suhu yang rendah kacau hingga semua cair dan sebati. Resepi kek batik yang mudah dan senang menggunakan biskut marieResepi Penuh. Simpan dalam bekas dan biarkan sejuk sebelum dipotong.

Cara Buat Kek Batik Melting Biskut Lembut Macam Kek. Keluarkan kek batik dari loyang lalu lepaskan baking paper lalu pindahkan ke tatakan kue. Gaul hingga pekat dan sekata kemudian padamkan api.

½ sudu kecil garam kalau guna unsalted butter 1 biji telur. 12 Potong kek batik jadi 16 bagian. 600g biskut Marie patahkan 200g butter 1 cawan milo 1 cawan susu pekat 12 cawan serbuk koko 12 cawan air masak 2 biji telur Esen vanila.

Cara buat kek batik mempunyai berbagai versi dan resepi mengikut selera masing-masing biasanya biskut marie coklat atau milo dijadikan bahan utama. Walaubagaimanapun nak buat kek batik ni antara makanan yang paling mudah nak buat untuk kategori dessert atau kek. Dalam 1 resepi U boleh hasilkan 2 versi iaitu versi lembut tapi tak lemau atau versi keras kematu.

Masukkan perlahan-lahan serbuk milo dan serbuk koko kerana ia mudah untuk berketul. Masukkan telur dan kacau sehingga semua sebati dengan adunan kek batik. Buka semula api perlahan kacau sehingga semuanya sebati tanpa ketul.

8 sudu besar milo. Ada juga menggunakan Nestum biskut Oreo biskut-biskut lain dan bermacam lagi mengikut kreativiti mereka sendiri. 1 buku butter brand Anchor.

Tambah air dan biarkan sekata. Kemudian terus masukkan susu pekat.


Pin On Dessert


Pin On Recipes


Pin On Cakes


Pin On Recipes


Pin On Sweet And Roll


Tanpa Oven Tanpa Mixer Tanpa Kukus Tanpa Telur Cake Batik Milo Dengan Topping Coklat Lumer Youtube Ide Makanan Pudding Desserts Makanan


Pin On Recipes To Try


Againnnnn Hihihihi Projek Abeskan Stok Biskut Merie Dan Kali Nih Aku Nak Kongsikan Sedikit Tips Bagi Mere Memanggang Kue Makanan Resep Kue Coklat


Pin On Desserts


Pin On Cake


Pin On Batik Indulgence


Pin On Resepi Kek


Pin On Selera


Pin On Makanan Malaysia Resipi


Pin On Cakes


Pin On Cooking


Pin Pa My Future Home


Pin On Batik


Pin On Cake Tips

Related : cara cara membuat kek batik.